Biografija

Obrazovanje, profesionalna
postignuća i publikacije

Photo: © BOB RUDAN

O autorici

Savjetnica u Uredu za kulturu Grada Zagreba. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu; doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Stipendistica Vlade Francuske Republike u programu Courants du Monde (Pariz i Montpellier). Autorica triju knjiga i dvaju poglavlja u knjigama (izdavači Matica hrvatska, HAZU, NMMU i Skrjabinov muzej) te niza eseja iz područja kulture i umjetnosti (časopisi Forum, Vijenac i Riječi; Večernji list i Telegram), od kojih je dio preveden i objavljen u inozemstvu. Članica uredništva književnog časopisa Riječi te počasna članica i glavna urednica Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin.

Mirna Rudan Lisak (Zagreb, 1972.) savjetnica je u Uredu za kulturu Grada Zagreba. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu, a doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je knjiga i eseja o kulturi i umjetnosti, od kojih je dio preveden i objavljen u inozemstvu. Piše za književne časopise Forum, Vijenac i Riječi, te za Večernji list i Telegram. Njezin esej o njemačkom filozofu Oswaldu Spengleru 2023. je kao izborni tekst uvršten u popis polazne literature za pisanje eseja na Državnoj maturi iz Hrvatskog jezika. Autorskim djelima obuhvaća teoriju, filozofiju i sve grane umjetnosti od rane moderne do danas, a odabranim temama iz područja produktivne i reproduktivne umjetničke prakse pristupa komparativno i multidisciplinarno. Njezina najistaknutija knjiga, zbirka eseja Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost: Kromatske fantazije skladatelja Aleskandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića (Matica hrvatska, Sisak, 2015), čuva se u Knjižnicama grada Zagreba, Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Alexej von Jawlensky-Archivu S.A. u Locarnu (Švicarska), Memorijalnom muzeju A. N. Skrjabina u Moskvi (Rusija), Muzeju grada Wiesbadena (Njemačka) i Muzeju Norton Simon u Pasadeni (SAD). Nakon što je knjigu primijetio Aleksandar Serafimovič Skrjabin, potomak obitelji slavnog skladatelja, prihvatila je poziv da je 2018. predstavi u Moskvi u okviru obilježavanja 100. obljetnice osnutka Skrjabinovog muzeja. Umrežavanje profesionalaca dviju zemalja dovelo do osnutka Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin, a esej o mističnom akordu preveden je na ruski i objavljen u knjizi kojom je popraćena 100. obljetnica Muzeja i najavljeno obilježavanje 150. godišnjice Skrjabinova rođenja.

Dr. Rudan Lisak od pete godine svira klavir, a u mladosti je također pohađala tečaj slikarstva u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba, gdje je likovne radove izlagala na skupnim izložbama. Godine 1991. završila je redovno školovanje u Obrazovnom centru za jezike te je iste godine zauzela prvo mjesto na prijamnom ispitu na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 1997. pod mentorstvom prof. Nenada Fabijanića s polivalentnom kazališnom dvoranom kao temom diplomskog rada. Poslijediplomski doktorski studij slikarstva upisala je 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je od 2011. do 2013. bila članica Akademijskog vijeća. Doktorirala je s temom Utjecaj Javljenskoga i Skrjabina na novu reproduktivnu umjetničku praksu, a pod mentorstvom akademika Igora Rončevića (slikara), prof. Marcela Bačića (teoretičara) i prof. Bogdana Gagića (skladatelja) jedina je disertaciju obranila prije zakonski propisanog roka (prije isteka 3. godine studija). Godine 2017. dobila je stipendiju Vlade Francuske Republike te se u okviru programa Courants du Monde usavršavala u Parizu i Montepellieru pohađajući predavanja i prezentirajući svoj rad u 16 slavnih kulturnih kuća kao što su Musée Picasso, Éditions du Centre Pompidou i ICI—Centre chorégraphique national.

Od 1997. do 2005. dr. Rudan Lisak profesionalno se bavila grafičkim dizajnom te je realizirala brojne marketinške i reklamne projekte. Dobitnica je prve nagrade na natječaju za dizajn vizualnog identiteta Međunarodnog kongresa interneta CEEN-et ’97. Od 1998. zaposlena je u Gradskoj upravi Grada Zagreba – od 2006. do 2015. kao savjetnica za strategijsko planiranje i razvoj Grada, a od 2015. u Gradskom uredu za kulturu kao savjetnica za muzejsku djelatnost. Izaslanica je zagrebačkog gradonačelnika na brojnima kulturnim događanjima.

Dr. Rudan Lisak sudjelovala je na četrnaest međunarodnih konferencija, a Grupa International ArtExpo u suradnji s MECA-om (Mediterráneo Centro Artístico) selektirala je njezin video-rad Multidisciplinarna virtualna 3D instalacija (sinteza Skrjabina, Javljenskoga i Pogorelića u svjetlosnoj instalaciji) za prikazivanje na Međunarodnom festivalu eksperimentalne video-umjetnosti Pixels of Identities, koji se 2014. održao u Museo de Almería (Španjolska). Od predavanja održanih u domovini i inozemstvu ističu se: predstavljanje knjige Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2015),  predavanje o mističnom akordu u okviru obilježavanja 100. obljetnice osnutka Skrjabinovog muzeja (Moskva, 2018), predavanje u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb u okviru obilježavanja 100. obljetnice osnutka Bauhausa (2019) i predavanje o Skrjabinovim svjetlosnim orguljama u Ruskom nacionalnom muzeju muzike povodom obilježavanja 150. godišnjice skladateljeva rođenja (Moskva, 2022).

Dr. Rudan Lisak članica je u Matice hrvatske i The Spengler Society-ja. Također je članica uredništva časopisa za književnost, kulturu i znanost Riječi, a za zasluge u promicanju Skrjabinove umjetnosti 2019. je primljena u počasno članstvo Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin, gdje obnaša dužnost glavne urednice. Govori engleski, francuski, njemački i talijanski jezik, od kojih je engleski usavršila pohađajući Central College u Londonu (Velika Britanija).

Popis publikacija

KNJIGE

 • Rudan Lisak, M. René Miković : Halucinantne melankolije (izložba i prateća publikacija), Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, 2023.
 • Rudan Lisak, M. Stephan Lupino : Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti (izložba i monografija), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 2021. (Prilagođena verzija objavljena je u časopisu Riječi, Matica hrvatska, Sisak, 2021.; 158-169:)
 • Rudan Lisak, M. Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost : Kromatske fantazije skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića (knjiga eseja), Matica Hrvatska, Sisak, 2015.

POGLAVLJA U KNJIGAMA

 • Rudan Lisak, M. Мистический аккорд Александра Скрябина и марионетка Генриха фон Клейста, u: УЧЁНЫЕ ЗАПИСКИ : Выпуск 10, Rubtsova, V. V., Listochkina, V. V. (ur.); Memorijalni muzej A. N. Skrjabina, Moskva, 2021.
 • Rudan Lisak, M. Antika u temelju zapadne misli : Fabijanićev povratak iskonu, u: Domovini ’20., Fabijanić N. (ur.), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 2021.

KRATKA PRIČA

 • Rudan Lisak, M. O umjetniku sve najbolje, Večernji list (rubrika kratke priče Ranko Marinković izlazi od 1964. te je jedna od najdugovječnijih novinskih tradicija kratke priče u svijetu), Zagreb, 2023. 21181: 64-64.

ESEJI

 • Rudan Lisak, M. Esejistika Višnje Machiedo viteštvom zrači i danas, Riječi – časopis za književnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Sisak, 2023.; 1-2:1-7.
 • Rudan Lisak, M. Machiedovi dvojezični monolozi, Vijenac – književni list za umjetnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Zagreb, 2022. 751-752:12.
 • Rudan Lisak, M. Oswald Spengler uvijek iznova osvaja povijest, Vijenac – književni list za umjetnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Zagreb, 2022. 725-726:16-17.
 • Rudan Lisak, M. Visoki sjaj orgulja i klavira iz umjetničke radionice Heferer, Vijenac – književni list za umjetnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Zagreb, 2021. 738:12-13.
 • Rudan Lisak, M. Od pakla do raja i natrag (u povodu obilježavanja 700. obljetnice Danteove smrti), Vijenac – književni list za umjetnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Zagreb, 2021. 720:12-13.
 • Rudan Lisak, M. Slikarski memento u prostoru onkraj povijesti : Fabijanićev hommage Ivi Šebalju 100 godina poslije Spenglerove „Propasti Zapada“, Forum – časopis Razreda za književnost HAZU, Zagreb, 2019., srpanj-rujan: 979-997.
 • Rudan Lisak, M. Tiho je otišao Bogdan Gagić, legendarni zagrebački profesor : Ovo je priča o njegovu fascinantnom životu, Telegram.hr – portal za kulturna i društvena pitanja, i svijet koji dolazi, Zagreb, 2019.
 • Rudan Lisak, M. Nepokorena šuma i Radovan Ivšić u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Riječi – časopis za književnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Sisak, 2016.; 4:20-27.
 • Rudan Lisak, M. Mistični akord Aleksandra Skrjabina kao marioneta Heinricha von Kleista, Riječi – časopis za književnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Sisak, 2014.; 1-4:5-33.
 • Rudan Lisak, M. Muzički ikonostas slikara Alekseja von Javljenskoga, Riječi – časopis za književnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Sisak, 2012.; 3-4:52-60.
 • Rudan Lisak, M. Apstrakcija u reproduktivnoj umjetnosti kao kraj zapadne kulture, Riječi – časopis za književnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska, Sisak, 2012.; 1-2:135-141.